úterý 27. března 2018

26.3.2018













V našem malém, soukromém rezortu se cítíme jako šlechta. Máme svého majordoma, kuchaře, zahradníka i uklízečku. Všichni jsou tu jenom pro nás, protože opravdu nikdo další nepřijíždí. Oslovují nás pouze: „..sir..madam..“ Lehce se na to zvyká, je potřeba zůstat nohama na zemi. Snažíme se jim jejich pozornost a úslužnost vracet neustálým děkováním a vyjadřováním nadšení z jejich služeb. Vytváříme tady takovou idylickou symbiózu.
Po tradiční srílanské snídani, což byly placky a rybí kari, si necháváme zavolat tuktuk a jedeme do deset km vzdáleného Trincomalee. Máme v plánu navštívit hinduistické chrámy a nakoupit nějaké pozornosti domů. Tuktukář má pokyny od našeho majordoma, kde je nejlepší obchod, aby nás tam zavezl. V obchodě to okoukneme s tím, že tu nakoupíme při dnešní zpáteční cestě a jdeme směrem na zeleninový a rybí trh. Kolem tržiště a dokonce i v něm, jak se později ukáže, tak i všude kolem, se volně pohybují jeleni. Jsou téměř k nerozeznání od jelenů sika, ale jde zřejmě o jeleny axis. Zmiňuji to jen pro fajnšmekry na jeleny.
Projdeme tržištěm, trochu se zamotáme opačným směrem v muslimské uličce plné zlatníků, ale díky tomu objevíme křesťtanský kostel Pany Marie quadelupské. Strohý, bleděmodře vymalovaný, s velmi zanedbaným hřbitovem. Musíme zpátky směrem k tržišti a pak ještě do kopce, začíná být hodně teplo, tak si raději zastavíme tuktuk a necháme se odvézt až téměř k chrámu boha Šivy na vyšším ostrohu nad mořem, v areálu původní obranné pevnosti. Chrám zde byl vystavěn jako ochrana bohů před přírodními katastrofami, nicméně před ničivou vlnou tsunami v prosinci 2004 neochránil. V chrámu právě probíhá obřad, vyzvání se na zvon a bráhmani (duchovní) pracují s ohněm a kouřem. Chrám je plný barevných plastik zvířat a lidí, což odkazuje na různé příběhy z věrouky.
Cestou zpět projdeme pouťovým trhem, ten je tu zase ku příležitosti svátku křesťanských Velikonoc. Opodál je postavené velké pódium a plakáty zvou na shromáždění věřících. Je to tu takový zvláštní mix náboženství. Naším hlavním cílem je dominantní chrám bohyně Kálí. Přicházíme ale pozdě. Hindu chrámy se od jedné do čtyř odpoledne zavírají. Fotím alespoň z venku ty fantastické, barevné plastiky figur, pokrývající plášť chrámu. Za chvíli Marťa objeví otevřené boční dvířka, a tak se zouváme a vkrádáme se dovnitř. Uvnitř pracují čtyři bráhmani na posvátné figuríně Kálí, oblékají jí do zlatého roucha. Když nás spatří, kupodivu nás nevykáží, ale zvou dál. Je to neuvěřitelné, dokonce mi dovolí i fotografovat, což je normálně nepřijatelné! Vnitřek chrámu je něco, co jsme v životě neviděli. Strop i stěny jsou plné plastik zvířat, lidí, démonů a různých podob bohyně Kálí. Z těch barev oči přechází, nemůžeme se vynadívat. Hlavní bráhman nám vysvětluje, že právě připravují bohyni na večerní slavnost, kdy vyjede na alegorickém voze ven a věřící se k ní budou modlit. Bráhman nám nakonec požehná a udělá bílou hlinkou na čele puntík. To jsou věci.
Do našeho obchodu to máme kousek, procházíme indickou čtvrtí a očividně máme s tím bílým punťou na čele zaručený zájem kolemjdoucích. V obchodě nakoupíme, co potřebujeme, dokonce se tu dá platit kartou, tak toho využijeme, abychom ušetřili hotovost. Zadávám PIN a po chvíli se dozvídáme, že karta nemůže být přijata. Už je to tu zase! Prodavačka přechází k druhé pokladně a zkouší druhý terminál, já znovu zadávám PIN. Opět! Připadám si s těmi kartami už trapně. Náhle Marťa povídá: „Ale dáváš tam pin na mojí kartu..“ Nojo, platím svojí kartou a dávám jiný PIN. Tak ještě jednou a mám blokaci. Mozek mi z toho vedra nepracuje. Prodavačka nás také upozorňuje, že mám poslední pokus a pak šmitec. Tak jsem z toho ještě nervózní, že ani nevím, kdy jsem se ženil, natož PIN, ale s nasazením všech prostředků jdu do toho a nějaké číslo si vybavím. Přijato!
 Cesta do našeho „malého, soukromého rezortu už je jen oddechovka, jako zbytek dne. Moře, bazén, ryba se zeleninou, relax. No problem.

Žádné komentáře:

Okomentovat