neděle 1. dubna 2018

30.3.2018






     Noc je velmi horká. S klimatizací by to bylo lepší, ale zase máme pár desítek gramů tuku vypoceno. Ráno, dokud slunce nevystoupá do své nejvyšší pozice, je to venku na terase příjemné. Přichází Sureka, aby nám připravila snídani a opět se o nás vzorně stará. Hned po snídani se vydáváme přes dunu k moři. Jenže v noci se vše změnilo. Noční příboj zřejmě přinesl obrovské množství hnědých chaluh. Je jimi pokrytá celá pláž a několik metrů do moře se ve vlnách převalují další a další chuchvalce. Vstoupit do moře znamená, že ven bychom vylézali jako dobře maskovaní příslušníci speciálních jednotek US Navy. Jdeme kus po pláži, zda někde nenajdeme lepší místo, ale zdá se, že je to stejné, až do Kalpityie. Vracíme se tedy zpět po písečných dunách a představujeme si, že jsme zbloudilí trosečníci na pustém ostrově. Nemáme vodu ani kam se schovat před sluncem, písek se boří pod každým krokem. Chvíli nám trvá, než se dostaneme na známou pěšinu, vedoucí k Duna Towers. Opět potkáváme vousatého farmáře, který ví, kdo jsme a opět to bylo velmi milé setkání. Ale my už raději spěcháme do stínu terasy.
     Zbytek dne tedy odpočíváme, hledáme vhodné ubytování v Galle a narychlo organizujeme další dny. Hojně využíváme příjemnou venkovní sprchu. Martin s Jitkou mají s tímto místem opravdu velké plány. Bude zde několik bungalowů a dokonce i tenisový kurt. Sice si nedovedu představit, jak se v tomto podnebí honím za tenisákem, ale třeba tu jsou i období, kdy tu není tak horko. Já bych dal raději přednost bazénu, navíc, když spodní vody je tu habaděj. Ale nejsou to moje plány a oba cítíme respekt k tak odvážným plánům a věříme, že se sem jednou vrátíme a budeme žasnout. Síla ducha nemá žádná omezení.
     Předpověď počasí hlásí na další dny, v podstatě až do našeho odjezdu ze Srí Lanky, bouřky a zataženo. Na počasí je to znát, protože je opravdu dusno a teploty jsou ke čtyřiceti stupňům. Noc je opět velmi horká, že spíme s otevřenými dveřmi. Venku je vše osvíceno úplňkem, procházím se po pozemku, chvíli postojím v treehouse, kde by se určitě spalo v tuto chvíli lépe. Martinka ale už spí, tak stěhování odkládám. Naposledy se sprchuji vlažnou vodou a usínám za zvuků přírody. Probouzí mě páv, který tři metry od ložnice vydává své specifické uííía.



Žádné komentáře:

Okomentovat